wat zijn email bounces en hoe los je ze op ?

wat zijn email bounces en hoe los je ze op ?

Heb je ooit iemand gemaild en kreeg je een bounce terug? Dat noemen we e-mail bouncen! Het kan een echte PITA (pain-in-the-ass) zijn, vooral voor marketeers, adverteerders en bedrijfseigenaren die vertrouwen op e-mail om in contact te komen met hun klanten en prospects.

E-mail bouncing kan een grote invloed hebben op het succes van uw e-mailcampagnes en daarom is het cruciaal om de ins en outs ervan te begrijpen. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over bouncing, van de soorten en oorzaken tot praktische tips om de impact op uw klantinteracties te minimaliseren. Dus leun achterover, ontspan en laten we ons verdiepen in de wereld van e-mail bouncing!

Wat is E-mail bouncen?

Als je een e-mail verstuurt, komt deze soms niet aan in de inbox van de beoogde ontvanger. Je krijgt dan meestal een automatisch bericht waarin wordt uitgelegd waarom de e-mail niet is aangekomen. Er zijn twee soorten bounces: harde en zachte. E-mail bouncen kan frustratie veroorzaken bij zowel de verzender als de ontvanger, maar inzicht in de redenen erachter en hoe je het kunt aanpakken kan leiden tot een betere e-mail deliverability en betrokkenheid.

Soorten e-mail bounces: Hard bounce en Soft bounce

Om het succes van uw e-mailmarketinginspanningen te garanderen, is het belangrijk om het bouncepercentage van uw e-mail bij te houden. Bounces kunnen om verschillende redenen voorkomen en worden gecategoriseerd als zachte of harde bounces. Inzicht in het onderscheid tussen deze twee soorten e-mailbounces is de sleutel tot het optimaliseren van uw e-mailmarketinglijst.

‘Hard bounce’

Wanneer een e-mail om permanente redenen de beoogde ontvanger niet bereikt, wordt dit een hard bounce genoemd. Zo’n mislukking komt vaak voor als het e-mailadres van de ontvanger ongeldig of niet meer in gebruik is.

Dit kan het gevolg zijn van een typefout van de abonnee, of de domeinnaam bestaat misschien niet meer. Hard bounces kunnen lastig zijn omdat ze een negatieve invloed hebben op de snelheid waarmee uw e-mails worden afgeleverd en op uw reputatie als verzender.

‘Soft bounce’

Wanneer een e-mail niet wordt afgeleverd door een tijdelijk probleem, staat dit bekend als een soft bounce. Dit kan zijn omdat de inbox van de ontvanger vol is of omdat er een probleem is met de ontvangende server. Maak je echter geen zorgen, want soft bounces kunnen een paar keer opnieuw worden geprobeerd.

Als de e-mail nog steeds niet doorkomt, is het tijd om actie te ondernemen en die abonnee van je lijst te verwijderen, omdat het nu als een harde bounce wordt beschouwd.

Redenen voor het afketsen van e-mails

Wanneer bijvoorbeeld je eerste verkoop-e-mailbericht de beoogde ontvanger niet bereikt, staat dit bekend als een e-mail bounce. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals een niet-bestaand e-mailadres, een volle inbox, serverstoringen, een slechte reputatie van de afzender, gemarkeerde inhoud of beperkende DMARC-records. Er kunnen meer redenen zijn dan die hierboven zijn opgesomd. Sommige van deze redenen kunnen tijdelijk zijn, terwijl andere permanent zijn.

Om bouncebacks op te lossen, moet je eerst begrijpen onder welk type bounce je e-mail valt.

Er zijn drie soorten bounce backs: soft bounce e-mails, hard bounce e-mails en geblokkeerde e-mails – die de aflevering van je e-mail kunnen verstoren.

Hard bounce e-mails

Wanneer een e-mail permanent onbestelbaar is op een specifiek e-mailadres, staat dit bekend als een hard bounce. Er kunnen verschillende redenen zijn voor een hard bounce e-mail:

 • Vals e-mailadres: Sommige mensen geven valse e-mailadressen op, vooral wanneer er om een adres wordt gevraagd in ruil voor iets online, zoals content of een korting. Het gebruik van een dubbele opt-in kan deze bounces helpen voorkomen.
 • Onjuist e-mailadres: Er is geen spellingscontrole in e-mail adresvelden, dus typefouten komen voor, wat leidt tot onjuiste e-mail adressen.
 • E-mail geblokkeerd: Sommige afzenderdomeinen, zoals overheids- of institutionele domeinen, hebben strengere instellingen voor spamfilters en sommige ontvangers hebben uw e-mailadres mogelijk met opzet geblokkeerd. Als dit komt door de instellingen van spamfilters, vraag dan of ze je willen toevoegen aan hun contacten.

Als het op hard-bounce e-mails aankomt, is er geen eenvoudige oplossing. Het is echter belangrijk om actie te ondernemen door hard-bounced e-mailadressen uit je mailinglijst te verwijderen. Als je ze laat ophopen, kunnen je e-mails op de blokkadelijst terechtkomen. Het is dus het beste om de vinger aan de pols te houden en je lijst up-to-date te houden.

Soft bounce e-mails

Wanneer een e-mailserver een e-mail tijdelijk weigert, wordt dit een soft bounce genoemd. Dit is echter slechts een tijdelijk probleem en e-mailservices proberen berichten die soft bouncen meestal opnieuw te versturen.

Er zijn verschillende redenen waarom een e-mail kan soft bouncen, zoals:

 • Mailbox vol: Als het postvak van een ontvanger zijn opslagcapaciteit bereikt en geen ruimte meer heeft om nieuwe e-mails te ontvangen, wordt uw e-mail naar u teruggestuurd.
 • E-mailgrootte: Als de grootte van je e-mail groter is dan de limiet die is ingesteld door de e-mailclient of server van de ontvanger, wordt je e-mail teruggestuurd. Dit kan gebeuren als je grote bijlagen of zware afbeeldingen in je e-mail opneemt.
 • De server ligt plat: Als de e-mailserver van de ontvanger down is, is deze mogelijk gecrasht, overbelast of in onderhoud. In dit geval moet je wachten om de e-mail opnieuw naar het adres van de ontvanger te sturen.
 • Autoreply: Wanneer iemand een auto-reply instelt, betekent dit dat hij/zij niet op kantoor is, op vakantie of op een andere manier niet in staat is om onmiddellijk op je e-mail te reageren. Je e-mail kan terugkomen met een auto-reply bericht.

Geblokkeerde e-mails

Email service providers (ESP’s) maken blocklists om schadelijke of exploitatieve content, zoals spam en malware, te filteren en te verwijderen. Deze blocklists zijn niet bedoeld om het verzenden van e-mails ingewikkelder te maken, maar om de ontvangers van de maar liefst 300 miljard e-mails die dagelijks worden verzonden te beschermen.

 • Spamklachten: Klachten van ontvangers kunnen je e-mails naar spammappen/blokkadelijsten sturen.
 • Hoge bouncepercentages: Een slechte hygiëne van de e-maillijst kan leiden tot hoge bouncepercentages
 • Toename in lijstgrootte/volume: Snelle groei van een e-maillijst of het verzenden van enorme hoeveelheden e-mail kan duiden op spam of een gekochte lijst.
 • Slechte inhoud: Het gebruik van spammy woorden in de onderwerpregel of inhoud kan filters triggeren

De invloed van e-mailbouncing op de bezorgbaarheid van e-mails

Wanneer je een batch e-mails verstuurt, is het belangrijk om het bouncepercentage in de gaten te houden. Een bouncepercentage van 2% is normaal en niets om je zorgen over te maken, maar meer dan 5% is reden tot zorg. Een hoog bouncepercentage kan namelijk een negatieve invloed hebben op de deliverability van je e-mails, wat uiteindelijk ten koste kan gaan van je engagementpercentages en je verkoopcijfers.

E-mailproviders zien een hoog bouncepercentage als een rode vlag voor slechte e-mailmarketingtactieken of inhoud van lage kwaliteit, wat ertoe kan leiden dat je e-mails als spam worden gemarkeerd. Daarom is het belangrijk om stappen te ondernemen om je bounce rate te verlagen en een positieve digitale reputatie te behouden.

Onthoud dat elke gebouncede e-mail een gemiste kans op klantinteractie is, dus het is de moeite waard om je bouncepercentage zo laag mogelijk te houden.

Tips voor het oplossen van e-mailbounces – Hard Bounce en Soft Bounce

Je hebt een paar verschillende strategieën tot je beschikking om je bouncepercentage te verlagen.

Tips voor het oplossen van hard bouncers:

 • Dubbelcheck het e-mailadres: Fouten kunnen gebeuren, en soms is er sprake van een harde bounce omdat het e-mailadres verkeerd is gespeld. Controleer of je het juiste e-mailadres hebt en probeer de e-mail opnieuw te versturen.
 • Verwijder ongeldige e-mailadressen: Als het e-mailadres niet langer actief of ongeldig is, kunt u het het beste van uw e-maillijst verwijderen. Dit helpt toekomstige harde bounces voorkomen.
 • Gebruik een gratis e-mailvalidatieservice: Als u niet zeker bent over de geldigheid van een e-mailadres, zijn er gratis services beschikbaar die u kunnen helpen bij het verifiëren en harde bounces kunnen voorkomen.

Tips om zachte bounces te repareren:

 • Wacht en probeer het opnieuw: Soft bounces zijn meestal tijdelijk en worden vaak veroorzaakt door factoren zoals een volle mailbox of downtime van de server. Wacht even en probeer de e-mail dan opnieuw te versturen.
 • Controleer de grootte van je e-mail: Als je e-mail grote bijlagen of afbeeldingen bevat, is hij misschien te groot voor de mailbox van de ontvanger. Probeer een kleinere e-mail te sturen of stuur de bijlage via een andere methode.
 • Let op uw gewoonten bij het verzenden van e-mails: Te veel e-mails te snel versturen kan spamfilters triggeren of tijdelijke serverproblemen veroorzaken. Doe het rustig aan en houd uw e-mailstatistieken in de gaten om toekomstige soft bounces te voorkomen.

…en Piet, wat hebben we geleerd vandaag ?

Het is belangrijk om e-mail bouncing te begrijpen en aan te pakken om ervoor te zorgen dat uw e-mails bij de juiste mensen worden afgeleverd en niet in de spammap terechtkomen. Als u onze tips opvolgt, kunt u e-mail bouncing minimaliseren en uw e-mail deliverability en engagement verbeteren. Houd deze tips in gedachten om via e-mail sterkere relaties op te bouwen met uw klanten en prospects!

Interesse in e-letter marketing ? Eén mailadres (én het is er een zonder bounce !) : info@visual.be

btw, heb je onze recente projecten al gezien ?